מיהו המכור?

תוכן עניינים - מיהו המכור?

המכור הוא אדם שלו בעיקר בעיקר שני מאפיינים מרכזיים ומשמעותיים המשפיעים ותורמים להתפתחות ההתמכרות. האחד, הינה רגישות בצורה יוצאת דופן מאחרים והשנייה היא רמת אינטליגנציה גבוהה מאד ומעל כלל האוכלוסייה. כעת אסביר.

אקח כדוגמא ילד אשר גדל בבית עם הורים מתפקדים וכדוגמא לו 4 אחים נוספים. ההורים, כהורים מתפקדים, נדרשים לעבוד, מי מהם יותר ומי פחות וזאת על מנת לפרנס את 5 ילדיהם. באופן טבעי, ההורים לא תמיד מתייחסים באופן שווה לכלל ילדיהם ולאו דווקא בצורה מפלה, אלא עפ"י צרכיהם השונים של כל ילד וילד. כעת אגש למכור… הילד הצעיר הזה, אשר בשל רגישותו הגבוהה ויוצאת הדופן, חש כי הוריו מתייחסים אליו בצורה שונה מאשר מתייחסים לאחיו, מתקשה להכיל תחושות אלה. ילד באופן הכי טבעי, מבקש את תשומת הלב של הוריו באופן המקסימאלי ביותר. בגיל צעיר כל כך, ילד הינו חסר כישורים ויכולות להכיל תחושות מורכבות שכאלה ובאופן דיי טבעי בשל מנגנוני הגנה ברורים, מחפש דרך אשר תקל עליו בהתמודדות עם תחושות אלה. כאמור, התנהגות הוריו נחוות על ידו באופן סובייקטיבי כשונות מאשר אל יתר אחיו.

"רדאר" ההתמכרות מתחיל לפעול

ואז, כך אני קוראת לו, "רדאר" ההתמכרות מתחיל לפעול, ומחפש דרך כלשהי להקל עליו ומעט להשכיח תחושות אלה, אשר נחוות על ידו כקשות במיוחד. זו יכולה להיות תחילה, שהות מוגברת בקרב חברים, אכילה מופרזת או מועטת באופן מוגזם, ועם הגיל, וההגעה לגיל ההתבגרות יכולות להתפתח התנהגויות נוספות אשר תסייענה לנער בהתמודדות עם חוויות אשר לתפישתו הסובייקטיבית הוא לא אמור או מסוגל לחוות.

נצרף לאלה את תקופת גיל ההתבגרות אשר הינו גיל בו תחושת השייכות לקבוצת השווים, היא הדבר הכי חשוב, ויחד נקבל מתכון דיי בטוח להתפתחותה של ההתמכרות באופן הדרגתי מאד, אשר תתחיל באופן מאד ערמומי אף בהתנהגויות הנתפשות ע"י הסביבה וההורים כנורמטיבית.

הבדל בין התנהגות נורמטיבית להתנהגות מתמכרת

ההבדל בין התנהגות נורמטיבית להתנהגות מתמכרת, הינה תדירות השימוש, האובססיה לצרוך את הדבר המסויים, ומידת או רמת ההפרעה לתפקוד בחיי היום יום. כאן אנו מגיעים למאפיין השני של המכורים, האינטליגנציה הגבוהה מאד של המכור, אשר יצליח "למכור" לסביבה "תירוצים והצדקות" לשימוש שלו באותו החומר או עיסוק מוגזם בדפוס כלשהו, כך שהסביבה פעמים רבות לא תחוש כי המדובר בהתמכרות.

הדוגמא שתיארתי הינה רק דוגמא קטנה ואחת מיני רבות לתהליך התפתחות ההתמכרות אצל האדם הבוגר. לרוב, התהליכים אכן מתחילים בגיל צעיר מאד ובאופן מאד הדרגתי מתפתחת עד אובדן לשיטה בשימוש. התהליך יכול להתרחש כתוצאה מפגיעה חברתית כלשהי, פגיעה מינית, אלימות שהצעיר חווה, קשיי התמודדות עם משימות החיים ובמקרים רבים הינו ילד או ילדה להורים מכורים, אשר חווים דפוסי התנהגות מתמכרים אצל הוריהם ומאמצים אותם כיעילים בהתמודדות על הלך החיים.

ההתמכרות הינה תהליך

ההתמכרות הינה תהליך המתרחש בהכרח באופן הדרגתי ומבלבל, ובאופן אשר גורם לסבילות בגופו של המתמכר אשר כמהה לעוד, תהליך אשר ייתכן כי האדם יפסיק שימוש בהתמכרות אחת וכפי שציינתי קודם "הרדאר" של ההתמכרות יחליף התמכרות אחת באחרת.

כאן, התהליך שנעבור יחד אני ואת/ה, נבין כי הבסיס להתמכרות הינה התפתחות קושי להכיל ולהתמודד עם רגשות ולהביען, דבר אשר הוביל להתמכרות פעילה. נבין כי באמצעות שיח רגשי, ניקיון משימוש בחומרים אשר משנים מצב רוח או תודעה, נתחיל לפתח שפה מדהימה, של פתיחות רגשית קודם כל כלפיי עצמי ובהמשך כלפיי הסביבה.

נלמד להחליף את האובססיה לשימוש, בשקט נפשי, ארוך שנים, אור בעיניים וניהול אורח חיים נקי, מלא בעשייה וחשוב לא פחות יחד נעצור את מעגל ההתמכרות אשר כפי שציינתי לרוב עובר מדור לדור.

ליעוץ נוסף במיהו המכור? צרו איתי קשר

עוד בנושא מיהו המכור?

סוגי התמכרויות

התמכרות היא התנהגות בלתי נשלטת של שימוש בסמים, אלכוהול או חומרים ממכרים אחרים במשך תקופה

"ציר" ההתמכרות

'ציר השימוש' של ההתמכרות תהליך ההתמכרות הוא תהליך הדרגתי וניתן לחלק אותו לארבעה שלבים שנקראים