התמכרות וטראומה:
פעמים רבות מאד אנו מוצאים שדפוס ההתמכרות מתבססת בעוצמות גבוהות על אירועים טראומטיים משמעותיים שהתרחשו אי שם במהלך הדרך בחיים. ייתכן כי מדובר בטראומה מתמשכת או אף אירוע חד פעמי. ובכן, בכדי להבין יותר לעומק מהי התמכרות ואת הקשר המלופף שלה בטראומות העבר, כדאי שנגדיר – מהי טראומה?
טראומה:
טראומה תוגדר כך כאשר אדם נחשף לאירוע בודד או לסדרה של אירועים מתמשכים, בעבר או בהווה, אשר כרוכים במידת מה של סכנת חיים ממשית. המגוון יכול לכלול: אסונות טבע למיניהן, תקיפות מיניות, פיגוע טרור, אלימות לסוגיה, מלחמה ועוד. חשוב מאד לציין שטראומה הינה חוויה סובייקטיבית של האדם, ולא מחייב שכל אחד יחווה אותו אירוע באותה עוצמה טראומתית.
בזמן טראומה הגוף עובר למצב הישרדותי ביותר(fight/flight/freeze) ולעיתים הוא אף לא משתחרר ממצב זה מיד עם סיום האירוע. בעקבות כך, אותו אדם עלול להתמודד עם מגוון רחב של סימפוטמים גופניים ורגשיים בעוצמות משתנות שכוללים: זיכרונות פולשניים, חרדה, פחד, זעם, עוררות יתר, דריכות, נדודי שינה, קושי באכילה, דכאון ועוד. בעת שאצל חלק מהאנשים התסמינים יחלפו לכל היותר בתוך מספר חודשים מרגע האירוע, אצל חלק אחר עשויה להתפתח הפרעה פוסט טראומתית (PTSD). הפרעה זו מוגדרת כאשר הסימפטומים ממשיכים להופיע למשך יותר מחצי שנה מרגע סיום האירוע.
הקשר בין התמכרות לטראומה:
שימוש בחומרים חיצוניים עלולים לייצר בתחילה תחושה של הקלה משמעותית במצבו של האדם שחווה טראומה. למעשה, פעמים רבות מדובר בניסיון עצמי שלו להקל על הסבל, הכאב ועל מגוון תופעות הלוואי הרגשיות והגופניות שמתלוות לניסיון ההתמודדות עם הטראומה. במילים אחרות, ניתן לתפוס את ה"בחירה" בהתמכרות בתור מעין תגובה הישרדותית נורמלית למצב שאינו נורמלי.
הבנת הקשר החזק שבין טראומה להתמכרות היא מהותית בהגיענו לטפל באדם המתמודד. ההבנה שההתמכרות היא למעשה הניסיון של אותו אדם להירפא באופן היחיד שהרגיש זמין ויעיל עבורו, מעידה על רצונו של אותו אדם להתרומם, להתמודד ולשרוד – גם אם בחר בדרך שאינה מיטיבה. אנחנו הרי יודעים שבפועל המסלול הזה של שימוש בחומרים אינו מסלול מצמיח ושהוא אף מביא עימו מעגלי טראומה רבים ונוספים אך עצם ההבנה שההתמכרות היא מעין תסמין נוסף לבעיה יותר רחבה מאפשרת התכווננות טיפולית בהתאם ומזמנת עבור האדם המתמודד ריפוי עמוק יותר ושלם יותר מכל הבחינות.
אני מזמינה אותך אליי לקליניקה, למסע משותף שבו נבין יחד את טראומות העבר שלך ואת הקשר שלהם להתמכרות שלך היום, מסע של הסתכלות אמיצה פנימה שבסופו לא יהיה עוד צורך בשימוש על מנת להתמודד עם הכאב.