ילדים לא נולדים עם ספר הוראות וההורים לא עוברים הדרכה בגידול וחינוך ילדיהם. מהרגע שהרך הנולד מגיח לאוויר העולם ועד לבגרותו, ההורים וגם הילד מתחילים דרך חדשה של ניסוי וטעיה, התמודדות ולמידה. האתגרים המשותפים לאורך השנים יכולים להיות רבים, החל מהשנים הראשונות, שנות הינקות, ולאורך כל הדרך עד לגילאי ההתבגרות. בעצם, ההורים מלווים את ילדיהם לאורך כל שנות חייהם, מלמדים ומדריכים אותם.
אז מה בכל זאת הופך הורה לטוב? הורה טוב הוא מי ששואף לקבל החלטות לטובת הילד. הורה טוב לא צריך להיות מושלם, כי בינינו, אף אחד הוא לא מושלם. גם אין ילד מושלם. חשוב לזכור זאת כאשר קובעים את הציפיות בכל הקשור לחינוך הילדים. הורות מוצלחת אינה עוסקת בהשגת שלמות, אך אין זה מרמז על כך, שלא צריכים לעבוד לקראת מטרה זו. הורים צריכים להציב לעצמם סטנדרטים גבוהים קודם, כי ההורים משמשים מודל לחיקוי עבור ילדיהם.
מהי הדרכת הורים?
לאורך השנים שני ההורים מתמודדים עם מגוון אתגרים הקשורים בגידול וחינוך ילדיהם. אולם, גם ההורים עוברים אתגרים בחייהם האישיים, בחיי הזוגיות ובפן המקצועי. הורים רבים מאמינים, כי בקשת עזרה בנושאי הורות, היא ביטוי להורות "גרועה", שכן האמונה של להיות הורה בלבד צריכה להיות מיומנות טבעית ואינסטינקטיבית המתרחשת בקלות. הורות היא אחריות עצומה, לא משנה עד כמה מרגישים מוכנים – על ידי פנייה לייעוץ מההורים, מבני המשפחה, קריאת ספרי הורות, ניסיון מסוים בטיפול בילדים בעבר – הורה לא יכול להיות מוכן לרמה של האינטנסיביות והמחויבות הנדרשת מתפקיד ההורות. מצד שני, הורות לא חייבת להיות מלווה בתחושות של אבדון וקדרות – הורות יכולה להיות חוויה מתגמלת עבורך ועבור משפחתך.
פנייה לייעוץ, כשאתם מרגישים מוצפים בתפקיד ההורי, באחריות ובבעיות קשורות אחרות, מעידה על אומץ, כוח ותובנה, שהמצב הנוכחי אינו פועל או מיטיב. בעיה יכולה לבוא לידי ביטוי בהתנהגות של ילדכם, במצב רגשי ונפשי, תסמינים פיזיים שונים, ביצועי בית הספר או דינמיקה משפחתית שלא מתנהלת בהרמוניה. במצבים כאלה ודומיהם ניתן לגשת להדרכה עם מטפל מוסמך אחד על אחד ולהעלות בעיות או חששות ספציפיים הקשורים בתפקידי ההורות. במהלך הייעוץ, המטפל יוכל לסייע בהדרכה חד פעמית, או להכין תוכנית טיפול המבוססת על מה שהכי טוב לילדים שלך ולמשפחתך.
בונים מערכת יחסים
כמו בכל מערכת יחסים, נדרש לבנות ולבסס אותה, גם עם הילדים שלכם. האם הורים צריכים להיות השוטרים בבית? שופטים המטילים סנקציות ועונשים? או החברים הכי טובים של הילדים? למעשה, תפקיד ההורה הוא רב ממדי. ילדים צריכים גבולות, הדרכה וגם הכלה והבנה.
היו המקום הבטוח עבור ילדיכם. תנו לילדכם לדעת שתמיד תהיו שם עבורם על ידי היענות ורגישות לצרכיהם. תתמכו ותקבלו את ילדכם כפרט והיו מקום חם ונעים עבורם. ילדים אשר גדלים אצל הורים שאינם מגיבים באופן עקבי, נוטים להיות בעלי ויסות רגשי פחות מפותח וכך גם לגבי פיתוח מיומנויות חברתיות ובריאות הנפש.
הורות חיובית: גבולות, עונשים וחברות
תינוקות נולדים עם כמאה מיליארד תאי מוח (נוירונים) וקשרים מועטים יחסית ביניהם. קשרים אלה יוצרים את המחשבות, מניעים את הפעולות, מעצבים את האישיות ובעצם קובעים מי אנחנו. הם נוצרים, מתחזקים ו"מפוסלים" באמצעות החוויות לכל אורך החיים. אפשרו לילדכם חוויות חיוביות. בהמשך חייהם הם יצטרכו את היכולת לחוות חוויות חיוביות בעצמם ולהציע אותם לאחרים. אולם, אם תתנו לילדכם חוויות שליליות, לא תתאפשר התפתחות מהסוג הדרוש להם כדי לשגשג.
צאו לפארק. צחקו עם ילדכם. עברו את כל הדרך מעל התקף זעם רגשי. תתמודדו עם אתגרים על ידי גישה חיובית. לא רק שחוויות חיוביות אלה יוצרות קשרים טובים במוח של ילדכם, אלא הן גם יוצרות את הזיכרונות שילדכם יישא לכל החיים. כשמדובר במשמעת, נראה שקשה להישאר חיובי, אבל אפשר לתרגל גישה חיובית ולהימנע מצעדי ענישה לא נעימים. להיות הורה טוב פירושו ללמד את ילדך את המוסר במה שנכון ומה לא בסדר. הצבת גבולות ועקביות הם המפתח למשמעת טובה. היו אדיבים ואיתנים בעת אכיפת כללים אלה. התמקדו בסיבה העומדת מאחורי התנהגות הילד והפכו את זה להזדמנות ללמוד לעתיד, ולא להעניש על העבר.
תדברו עם הילדים
רובנו כבר יודעים את החשיבות שיש בתקשורת טובה. דברו עם ילדכם והקשיבו להם. באמצעות שמירה על קו תקשורת פתוח, יהיה לכם קשר טוב יותר עם ילדיכם והם יפנו אליכם כשיש בעיה. אולם, יש סיבה נוספת לתקשורת טובה – כך אתם עוזרים לילד שלכם לפתח חלקים שונים במוח. שילוב הדומה לגופנו, בו איברים שונים צריכים לעבוד יחד כדי לשמור על גוף בריא. כאשר חלקים שונים של המוח משולבים, הם יכולים לתפקד בהרמוניה בכללותה, כלומר פחות התפרצויות, התנהגות שיתופית, יותר אמפתיה וכוחות נפשיים טובים יותר המובילים בהמשך לרווחה מיטיבה.
לשם כך, דברו באמצעות חוויות ותפתחו תקשורת קשובה. בקשו מהילד לתאר מה קרה ואיך הוא או היא מרגישים. אתם לא צריכים תמיד לספק פתרונות. אתם לא צריכים לקבל את כל התשובות כדי להיות הורים טובים. עצם ההאזנה אליהם חשובה ומשמעותית ביותר. שאילת שאלות הבהרה תעזור להם להבין את חוויותיהם ולשלב זיכרונות בצורה התפתחותית תקינה ומיטיבה.